Wellspect AB brister fortsatt i hållbarhetsarbetet
- hallbarupphandling
- 15 maj
- 2 min läsning
Uppdaterat: 5 juni
Wellspect AB uppfyller alla processkrav för tillbörlig aktsamhet för hållbara leveranskedjor utom ett. Det konstateras efter återrevision av leverantören.

Efter återrevision av Wellspect AB konstateras att leverantören fortsatt inte lever upp till regionernas avtalsvillkor om tillbörlig aktsamhet för hållbara leveranskedjor. Fem av sex avvikelser har åtgärdats enligt den åtgärdsplan som upprättades i samband med tidigare revision. Däremot brister leverantören fortsatt vad gäller processkravet om avvikelsehantering.
Avvikelsen kommer att följas upp genom en återrevision under 2025.
Enligt revisionsrapporten har Wellspect gjort ett gediget arbete för att möta krav på riskbedömningar av miljö- och människorättsrisker i leverantörsleden.
Krav på tillbörlig aktsamhet i upphandlingar
Tillverkningen av produkter som köps in till regioner kan innebära betydande risker för människor, miljö och samhälle. Därför ställer Sveriges regioner krav på att leverantörer inom prioriterade inköpskategorier har processer på plats för tillbörlig aktsamhet.
Tillbörlig aktsamhet innebär bland annat att företag ska identifiera, förebygga och minimera negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljön i sina leveranskedjor. Genom att följa principerna för tillbörlig aktsamhet bidrar företag till en mer hållbar och ansvarsfull leveranskedja samt säkerställer efterlevnad av offentliga upphandlingskrav.
Leverantör av intresse för flera regioner
Wellspect AB följdes upp inom inköpskategorin inkontinens, ett prioriterat inköpsområde inom regionernas samarbete för hållbar upphandling.
Leverantör: Wellspect AB
Tidpunkt för återrevision: 21 januari 2025 Riskområde: Inkontinens och stomi
Stickprov: Tappningskateter
Regioner med avtal: Blekinge, Dalarna, Gotland, Halland, Jönköpings län, Kalmar län, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västernorrland, Västmanland, Örebro län, Östergötland, Västra Götalandsregionen.*
Utfall av återrevision: Ej godkänd.
Uppföljning: Återrevision .
För fler frågor, kontakta uppföljningsansvarig Sofia Strömberg, Regionernas kansli för hållbar upphandling.
*Statistiken är hämtad från Offda 2023 och kan även omfatta direkta inköp från leverantören.