top of page

Ny riskanalys för skyddsrockar för engångsbruk

Uppdaterat: 10 apr.

Skyddsrockar är en viktig del av den personliga skyddsutrustningen inom svensk hälso- och sjukvård. Samtidigt innebär tillverkningen stora hållbarhetsutmaningar. Sveriges regioner har nu tagit fram en ny riskanalys med fokus på skyddsrockar för engångsbruk. 


Tillverkningen av skyddsrockar i plastbaserade material innebär ofta hög klimatpåverkan. Foto: Adobe stock
Tillverkningen av skyddsrockar i plastbaserade material innebär ofta hög klimatpåverkan. Foto: Adobe stock

Riskanalysen av skyddsrockar för engångsbruk belyser flera risker kopplade till miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik. Exempelvis är de skyddsrockar som används i hälso- och sjukvården ofta tillverkade i plastbaserade material, vilket leder till betydande klimatpåverkan.  


Konsultföretaget Trossa, som tagit fram rapporten, lyfter även fram att utvinningen av råvaror till plasten, särskilt olja och gas, medför flera allvarliga människorättsrisker. Exempelvis förekommer tvångsförflyttning av lokalbefolkningar och urfolk, osäkra arbetsvillkor för migrantarbetare och bristande tillgång till skyddsutrustning i tillverkningen. Det rapporteras även om våld och trakasserier från säkerhetspersonal kopplad till oljeutvinning i vissa regioner. 


Riskanalys som del i tillbörlig aktsamhet 

Att göra riskbedömningar är en viktig del i det arbete som kallas tillbörlig aktsamhet, eller due diligence. Riskanalysen hjälper upphandlande myndigheter att förstå var de väsentligaste riskerna finns, och blir därmed en grund för att formulera relevanta krav i upphandlingar. Genom att arbeta systematiskt med riskidentifiering skapas bättre förutsättningar för att minska negativ påverkan på människor och miljö.  


En väl genomförd riskanalys är inte bara ett verktyg för upphandlare, utan också ett stöd för leverantörer i det egna hållbarhetsarbetet.  


Läs hela riskanalysen här

 
 
Inlägg: Blog2_Post
Hållbar upphandlings logotyp

Blekinge – Dalarna – Gotland – Gävleborg – Halland - Jämtland Härjedalen – Jönköping - Kalmar – Kronoberg – Norrbotten – Skåne – 
Stockholm – Sörmland – Uppsala – Värmland – Västerbotten – Västernorrland – Västmanland - Västra Götaland - Örebro - Östergötland

bottom of page