Blockkedjan är ett av världens hetaste teknikområden, vilket exempelvis varit tydligt på  höstens olika konferenser i Sverige och världen över. Blockkedjan förknippas kanske mest med finansbranschen och kryptovalutor. I detta projekt visar vi på ett område med kanske ännu större samhällsnytta för blockkedjetekniken – spårbarhet och kontroll av livsmedel.

Problemen med spårbarhet och kontroll känner många till. Lasagne på hästkött, torsk som säljs som Alaska Pollock, smörjolja som saluförs som olivolja, billiga druvor förklädda till Pinot noir – listan kan göras lång och frågorna är komplexa. Lösningen på problemet kan vara blockkedjan, det näst mest sökta ordet på Gartner. '

I detta projekt har vi inventerat lösningarna på marknaden och identifierat hur vi i Sverige tar nästa stag för att skapa bättre spårbarhet, minska fusk och förbättra för människor och miljö.

Presseminariet gästas av Paul Chang, IBMs chef för supply chain i blockkedjan globalt och Deniss Dobrovolski, GS1 som gör produktstandarder för bland annat livsmedelsbranschen globalt.

Medverkar från projektet gör
Carolina Sachs, generalsekreterare, Axfoundation
Robin Exman, affärsutvecklingsdirektör, Martin & Servera
Peter Nohrstedt, Hållbarhetschef, SKL Kommentus
Magnus Kempe, Director Retail & Finance, Kairos Future
Hanna Skoog, Junior projektledare, Axfoundation och Pauline Göthberg, nationell samordnare, Socialt ansvarstagande i offentlig upphandling, Sveriges landsting och regioner (Region B)

Datum: 29 november
Tid: 09.00-10.15
Plats: Kairos Futures lokaler, Västra Järnvägsgatan 3
För pressanmälan och anmälan av särskilt inbjudna kontakta Sara Lundquist, Kommunikationsansvarig Kairos Future, på  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 070-2190929.

För frågor om projektet kontakta:
Carolina Sachs Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Pauline Göthberg Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Peter Norstedt Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Robin Exman Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Magnus Kempe Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Pauline Göthberg
Skrivet av: Pauline Göthberg
Om författaren
Pauline Göthberg arbetar som nationell samordnare för regionernas gemensamma initiativ för hållbar upphandling. Pauline disputerade vid KTH i juni 2011 på en avhandling om hållbart företagande (CSR) och har tidigare skrivit flera läroböcker om hållbar utveckling och socialt ansvarstagande.

Arkiv