Under fredagen höll Regionernas kansli för hållbar upphandling i ett lunch-webbinarium på temat ”Hållbar Upphandling under Coronapandemin”. Under webbinariet diskuterade en panel bland annat utmaningar med att ställa och följa upp hållbarhetskrav under kris. Panelen bestod av representanter från Hållbar Upphandlings styrgrupp.
Under rubriken “Swedish public procurers engage suppliers to take measures against possible links to Uyghur forced labour”, publicerar Business and Human Rights Resource Centre det arbete som Sveriges regioner, tillsammans med SKL Kommentus och Svenska Kyrkan, bedriver i syfte att adressera risker för kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina. Det uppföljningsbrev som organisationerna har tagit fram, tillsammans med uppföljningsunderlag och annan vägledning, tillgängliggörs på hemsidan för upphandlande myndigheter och andra aktörer att ta del av. Business and Human Rights Resource Centre är en oberoende internationell frivilligorganisation som arbetar med frågor gällande företagande och mänskliga rättigheter.
Make ICT Fair bjöd in till seminarium om hur man kan minska riskerna för kränkningar av mänskliga rättigheter och negativ miljöpåverkan genom att ställa rätt krav och följa upp att dessa efterlevs i offentliga upphandlingar. Med rätt upphandlingsmetoder kan inköpare minska risken för att mänskliga rättigheter påverkas negativt vid framställningen av IT-produkter.
Affärstidningen för offentlig sektor, Offentliga Affärer, uppmärksammar att regionernas arbete med hållbar upphandling fyller 10 år.
I samband med att Hållbar Upphandling firar tio år intervjuar vi personer som på olika sätt är delaktiga och ansvariga inom det nationella samarbetet. Här följer ett kort samtal med Annica Palmqvist Region Kalmar län.